MENDAKI BANJARAN TITIWANGSA

Pada 24 Februari 2009 kami seramai 4 orang
telah mendaki ke puncak banjaran ini.
Pesertanya terdiri daripada penduduk
Gerik 2 orang, pelajar UPSI 1 orang,
pelajar dari Sarawak 1 orang.

Gambar di puncak Banjaran Titiwangsa.
Cuaca panas terik tapi hawa sejuk
menyamai hawa sejuk di Cameron Highland.
Sampai puncak kira-kira jam 2.30 petang

Ini adalah Pengarah Operasi Pendakian
(Umur dah 55 tahun)
ke Puncak Banjaran Titiwangsa. Walau pun
ada Gaot... tapi masih berupaya
ke puncak.


Ini pula Timbalan Ketua Operasi.. masih hebat..
Walaupun ada masalah .... tapi masih mampu
menjejak kaki ke puncak banjaran tersebut

Ini peserta dari Sarawak.. menjalani latihan
pendakian selama 3 hari di sekitar
Gerik.. Pelajar ini seorang yang berhati waja..
gigih, berani.. macam warna bajunya yang
merah tu.

Ini peserta dari UPSI.. orangmya comel..
hebat juga budak ni.. Badannya yang kurus
cukup mudah dia mendaki banjaran ini.


Ini adalah sebahagian laluan pendakian
ke puncak Banjaran Titiwangsa. Ini ialah
jambatan Tasek Banding..


Dua pelajar ini mengambil gambar untuk
kenangan di sekitar Tasek banding.


Sempat juga bergambar dengan
penduduk tempatan (orang asli RPS Banun)


Orang asli suka menangkap ikan... bila di tanya
" Banyak ke ikan di sungai ni"
dia jawab..
"Mana saya tau ikan dalam ayer... encik nak
tau encik kene selam le sendiri"

Waw... ini bukan najis lembu atau kerbau..
Ini ialah NAJIS GAJAH..masih basah lagi..
Kawasan ini ialah kawasan gajah liar
mencari makan..

Ayer sungai amat bersih. Sejuk dan tidak
tercemar dengan najis manusia... sebab
orang asli suka berak atas darat...

Sepanjang laluan ke puncak banjaran ini..
terdapat banyak rumah-rumah orang asli..
Dinding & lantai dari buluh.. atap nipah,
tiada rumah batu kelihatan di sini...
seluar jean ade le..







Babuk(perempuan) orang asli yang cantik..
lihat ape yang mereka makan...
tak kesihan ke...

Pemuda orang asli yang hensom...
" Saye dah tak larat nak keje.. jalan pun
dah tak lalu. tapi anak dah 17 orang,
cucu 23" kate nya

" tu bini yek(saya) le, baru je kawin dengan dia
bulan lepas"


"Ha.. tu dia anak cucu yek(saya)"


Tepat jam 2.30 petang.. kami
dah sampai ke kemuncak Banjaran
Titiwangsa...




Satu kepuasan dengan satu pendakian
yang mencabar...

Sape nak mendaki boleh hubungi abah...
Noni dan kawan-kawan nak mendaki boleh saje...


JANGAN MARE.....

6 Responses
  1. nurul husna Says:

    huh..abah dh pegi baru nk ajak..x aciiii

    p/s: abah, bile nk dtg melawat anakmu disini???


  2. mr.fadzil Says:

    cadang nak ke KL bulan Mac ni, nak tido kat rumah noni le... tapi entah le jadi ke tak...
    em.. pas ni nak ke pasar malam, mak pesan beli putu buluh dan berum..


  3. eppygurl Says:

    tut tut..(bunyi panggilan tepon)
    "bleh sy ckp dgn encik padil?"
    "ye, ye, sy anaknye"
    "sy nk tempah tiket utk ke banjaran titiwangsa boleh? untuk satu bas.."

    hehe.sume itu hanya rekaan.

    by the way, yg bj kuning tu pona ke? wakakaka


  4. @naBest Says:

    poni -> hoi! kalo ai yg baju kuning tu, kamu yg baju putih kolar kuning ittuwww.. hahahahah


  5. Hi
    Feel free to visit one of our relative blog at
    http://kencanasari-masmerah.blogspot.com/2009/02/kisah-datukku-dalam-kenangan-tok.html


  6. Bukan xnak balik, tp time org kenduri kami mencari rejeki tambahan... Hehehehe...
    31/5 xblk, ada shooting kat Sg Buloh, pastu sepupu kawin kat Trolak, 6/6 ada shooting kat Melaka ni, minggu lepas tu kar Penang... ekekekeke... Nak wat cemane, tp xblk pun, mcm biasa la, kita kirim angpau pun jadi le... ekekekeke....
    Bila nak mai melaka? Kalau nak dtg melancong sini kontek2la... nak cari penginapan boleh tgk kat link bwh nie...
    http://alaihomestay.blogspot.com